Kleine keukens: slim omgaan met de ruimte

Door kleine keukens goed in te richten kunt u genieten van de keuken, ook al is deze klein. Benut daarom de ruimte goed en werk bijvoorbeeld de hoogte in als dit mogelijk is. Een kleine keuken heeft daarnaast voordelen, zoals gebruiksgemak. U heeft minder onderhoud aan uw keuken en u kunt overal gemakkelijk bij. Heeft u een kleine keuken en wilt u de mogelijkheden ontdekken of inspiratie opdoen voor de inrichting hiervan? Lees dan snel verder. CVT Keukens biedt namelijk diverse handige tips om uw keuken praktisch in te richten en groter te laten lijken. Ontdek hier de slimme oplossingen om uw kleine keuken optimaal in te richten.

 

Kleine rechte keuken, hoekkeuken of kookeiland?

In een kleine keuken moet men creatief zijn om de ruimte optimaal te benutten. Ondanks de kleine ruimte kunt u er alle kanten mee op. Wilt u de ruimte optimaal benutten? Denk dan eens aan een kleine keuken op maat. Hierdoor wordt de keuken volledig afgestemd op uw beschikbare ruimte. Er zijn verschillende indelingsmogelijkheden voor kleine keukens. We lichten een aantal van deze mogelijkheden voor u uit.

 

Kleine hoekkeukens

Een kleine hoekkeuken is erg ruimtebesparend. U gebruikt hiermee de ruimte namelijk erg efficiënt. Zorg voor de juiste hoekkastjes, waardoor u de ruimte optimaal benut. Daarnaast is het werkdriehoek eenvoudig te creëren in een kleine hoekkeuken. Dit is een zogenaamde driehoek tussen de kookplaat, spoelbak en koelkast. De afstanden tussen deze drie keukenonderdelen zijn beperkt in de kleine hoekkeuken, waardoor het koken erg eenvoudig en aangenaam is.

Kleine rechte keukens

In een kleine ruimte wordt vaak een rechte keuken geplaatst. Een rechte keuken beslaat één wand van de keukenruimte en neemt relatief weinig ruimte in beslag. Bij een rechte keuken wordt er vaak gekozen voor bovenkastjes of hoge kasten. Hierdoor wordt de ruimte in de kleine rechte keuken optimaal benut.

Kleine keukens met kookeiland

Een kleine keuken met kookeiland lijkt niet voor de hand liggend. Dit kan in sommige gevallen echter een slimme keuze zijn om de ruimte optimaal te benutten. Het kookeiland van de kleine keuken kan bijvoorbeeld gebruikt worden als bar. Plaats aan het kookeiland prachtige barkrukken en geniet voortaan van uw maaltijden aan de bar. Ook kan het kookeiland gebruikt worden als opbergruimte voor al uw keukengerei. Hierdoor zijn extra keukenkastjes overbodig.

Kleine open keukens

Een kleine open keuken zorgt voor een ruimtelijke blik in uw woning. Wanneer u kiest voor een open keuken worden de woonkamer en de keuken samengevoegd en geniet u van een gezellige eenheid in uw woning. De woonkamer kunt u eventueel gedeeltelijk scheiden van de keuken door hier een bar tussen te plaatsen. Kiest u voor een kleine open keuken? Dan bent u er dus van verzekerd dat uw woning een stuk groter oogt.

 

Kleine smalle keukens

Een kleine smalle keuken wordt vaak voorzien van een rechte keuken. Om de ruimte optimaal te benutten kan het beste de hoogte van het huis worden gebruikt. Kies daarom voor hoge kasten en bovenkastjes. Hierdoor kunt u toch al uw keukengerei kwijt in de kleine smalle keuken.

Kleine u-keukens

In een kleine u-keuken maak je optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. De keuken is namelijk voorzien van twee hoeken. Zorg ervoor dat u deze ruimte in de hoeken gebruikt voor hoekkasten. Door middel van een carrousel kunt u uw grote keukengerei hierin kwijt. Maak daarnaast in de kleine u-keuken gebruik van de hoogte om extra opbergruimte te creëren.

Kleine keuken inrichten: wij geven een aantal tips!

Alles in een kleine keuken draait om het optimaal benutten van de ruimte die er is. Een kleine keuken inrichten kan dan ook erg lastig zijn. De grote vraag hierbij is vaak: ‘Hoe kan ik toch al mijn kookspullen kwijt in een kleine keukenruimte?’. Wij geven u graag inspiratie en tips voor het indelen van een kleine keuken.

- Kies voor hoogglans. Een hoogglans keuken laat licht weerspiegelen. Dit zorgt niet alleen voor een luxe uitstraling, maar laat de keuken ook groter lijken.

- Ga voor greeploze kasten. Bij een greeploze keuken lijken de keukenkastjes vloeiend in elkaar over te lopen. Deze lange lijnen zorgen voor een optisch grotere keuken.

- Kies voor een witte, moderne keuken met strakke lijnen. Hierdoor laat u de kleine ruimte optisch groter lijken.

Kies voor compacte apparatuur. Schaf compacte apparatuur aan waardoor u direct ruimte bespaart. Neem bijvoorbeeld een kookplaat met vier pitten in plaats van vijf. Hierdoor profiteert u van een ruimer werkblad. Denk ook na welke apparatuur u dagelijks gebruikt en welke zelden. Plaats alleen de apparatuur die u dagelijks tot vaak gebruikt in uw keuken om ruimte te besparen.

- Gebruik brede lades. Wanneer u kiest voor bredere lades kunt u al tot 15% meer opbergruimte creëren. Heeft u genoeg ruimte voor een aantal kasten? Plaats dan ook diepere lades, want hiermee kunt u 30% meer ruimte creëren.

- Gebruik hoogtes. Hiermee wordt bedoeld om zoveel mogelijk van de muur waaraan de keuken geplaatst wordt te benutten. Plaats bijvoorbeeld extra keukenkastjes boven het aanrecht. Zo krijgt u meer opbergruimte en weet u zeker dat u al uw kookspullen kunt opbergen.

- Gebruik lichte kleuren. Een kleine keuken kunt u ruimer laten ogen door het gebruik van lichte kleuren. Een lichte keuken lijkt namelijk altijd ruimer.

Kleine keuken inspiratie

Kleine keuken: ideeën voor het werkblad

Wanneer de keuken in een kleine ruimte wordt geplaatst, is er maar weinig werkblad. Daarom delen we een aantal ideeën om het werkblad zo goed mogelijk te benutten. Mocht er ruimte zijn voor een klein kookeiland, plaats die dan! Anders is het zaak om het keukenblok zo vrij mogelijk te houden. Kies bijvoorbeeld voor een kleine spoelbak en een kookplaat met vier in plaats van vijf pitten.Ook kunt u het gebrek aan werkblad oplossen door bijvoorbeeld een plank aan de muur op te hangen. Zet hier bijvoorbeeld de waterkoker en uw blender op en zo creëert u meer ruimte op het werkblad! Ook een groot blik met bijvoorbeeld scherpe messen of pollepel kunt u hierop plaatsen. Ga slim om met de ruimte van uw keuken en de ruimte die u heeft op het werkblad om een kleine, maar fijne keuken te creëren!

Meer inspiratie opdoen?

Wilt u graag meer informatie over een kleine keuken of weten wat de mogelijkheden zijn? Kom dan langs in onze keuken showroom en maak een afspraak met een keukenadviseur van CVT Keukens. Laat u in de winkel inspireren en informeren over deze keukenstijl. Wilt u vanuit huis inspiratie opdoen voor uw kleine keuken? Bestel dan het gratis keukenmagazine van CVT Keukens en ontvang een boek vol ideeën.

Terug
Sluiten