Direct naar content

Asperges uit de stoomoven

6 min leestijd

Het is lente, de zon schijnt, uw gloednieuwe stoomoven staat te glimmen in de nieuwe keuken. Wat ga je ermee maken? Juist, asperges! Deze elegante voorjaarsgroente is een ware traktatie, vooral als je ze in je stoomoven bereidt.

Waarom stomen?

Asperges uit de stoomoven zijn niet alleen lekker, maar ook gezonder. Alle mineralen, vitaminen en smaak blijven in de groente. Geen gedoe met pannen, afgieten of extra afwas. U legt ze naast elkaar in een stoommandje, stelt de tijd in en klaar! De stoomoven doet het werk. En het resultaat? Perfect gegaarde asperges zonder overtollig vocht en heerlijk op smaak! 

En nog een voordeel, u kunt de asperges voordat de gasten komen alvast in de schaal in de stoomoven zetten en samen eerst een drankje nemen in de nieuwe keuken.

Benodigdheden voor 4 personen

  • 1 kg verse asperges wit 
  • 1 kg geschrapte/ongeschrapte krieltjes
  • 600 gram zalmfilet zonder huid
  • 4 eieren
  • 1 sleetje cherry trostomaatjes
  • 2 eetlepels roomboter
  • 1 bosje verse dille
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 scheutje droge witte wijn
  • 250 ml boullion
  • 5 eetlepels (slag)room
  • peper en zout
  • citroen

 

Asperges combineren heerlijk met krieltjes, gekookt eitje en zalm. En als finishing touch een heerlijke aspergesaus. Benieuwd hoe u dit allemaal maakt? Wij nemen u mee door de recepten…

Bereiding asperges

  1. Leg de asperges plat op een plank. Houd ze vast bij de punt en schil ze rondom rond met een dunschiller.
  2. Snijd de onderkant tot 1 cm af en leg ze in de stoomovenschaal.
  3. Zet ze 10 min. in de stoomoven op 100°C (of langer als u ze zachter wilt, ligt aan de dikte van de asperge)


Bereiding krieltjes

Ook hiervoor gebruikt u de stoomoven.

  1. Leg de krieltjes in de stoom slede en plaats deze in de bovenste positie van de oven
  2. Stel de stoomoven in op 100 graden 40 minuten
  3. Plaats de laatste 10 minuten de slede met asperges onder de krieltjes


Bereiding aspergesaus

  1. Verhit een klontje boter en fruit hierin de sjalot. 
  2. Voeg de bloem toe
  3. Laat de bloem op een lage stand al roerend kort garen. Hij is gaar als hij gaat breken.
  4. Afblussen met een scheut droge witte wijn.
  5. Giet voorzichtig 250 ml (asperge/groente)bouillon erbij. Doe dit beetje bij beetje. 
  6. Kook al roerend op een lage stand tot de saus iets dikker wordt. Breng het op smaak met zout en peper
  7. Voeg een scheutje kookroom of slagroom toe
  8. Hak de dille fijn en voeg die op het laatst toe aan de saus

Bereiding zalm

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 160 graden
  2. Leg de zalm op een met bakpapier beklede bakplaat.
  3. Besprenkel de zalm met olijfolie en peper (nog geen zout toevoegen, doe dat op het laatst, zodat het vocht in de zalm blijft)
  4. Zet de zalm in het midden van de oven
  5. Stel de oven in op 20 minuten 
  6. Controleer tussentijds of deze zalm niet te gaar wordt. (De schubben van de zalm moeten gesloten blijven, zodat het vocht in de vis blijft. Als ze te ver open staan, dan wordt hij te droog)
  7. Stel de tijd bij indien nodig 
  8. Voeg de laatste 6 minuten de cherry trostomaatjes toe op een aparte bakslede, besprenkeld met olie, peper en zout


Kook ondertussen de eitjes, zodat alles tegelijk klaar is.

Smakelijk!

Serveer het gerecht bij elkaar op het bord en decoreer het met een takje dille en de cherry trostomaatjes. Dit recept is heel makkelijk van tevoren klaar te maken. Met 1 druk op de knop, wordt het voor u bereid.

Wijntip

Serveer er een heerlijke Pinot Blanc of een kruidige Verdicchio bij uit uw eigen wijnkoelkast en het gerecht is helemaal af. Een klein nadeel, u wordt niet meer uitgenodigd om te eten bij uw vrienden, want dit willen ze voortaan bij u doen in uw nieuwe prachtige keuken. Hier kunt u koken als een sterrenchef!