Direct naar content

Duurzaamheid

4 min leestijd

Een gezonde levensstijl; wie wil dat niet? Ons leven wordt steeds meer beïnvloed door duurzame keuzes: recyclebare producten, elektrisch rijden, duurzame aanpassingen in en rondom het huis en gezond eten. En vooral weten wat u eet én hoe u dit klaarmaakt. We delen een aantal tips voor het verduurzamen van uw keuken.

Duurzame keuken

De keuken vormt het middelpunt van ons huis. Er wordt gekookt én geleefd. Passend bij de duurzame, natuurlijke trends krijgen wij dan ook veel vraag naar duurzame keukens. Prachtig hout met zichtbare nerven wordt veelal gecombineerd met natuurstenen bladen, achterwanden en kookeilanden. Maar ook de kleur groen zien we veel terug in de keuken, zowel in de kleur van de kasten als mooi gepresenteerde accessoires en planten op wandplanken.

Een duurzame, groene keuken is niet alleen mooi. Ook functionaliteit speelt een rol. En wat past er beter bij een groene keuken dan duurzame, energiezuinige apparatuur? In ons assortiment vindt u tal van innovatieve producten met een energiezuinig label. We vertellen u er graag meer over! 

Energielabel A+ of hoger, de groene standaard in uw keuken

Bij het kiezen van elektrische apparatuur komt het energielabel goed van pas. Hierdoor ziet u in één oogopslag hoe zuinig het apparaat is, waarbij een A+ label of hoger als de meest duurzame keuze geldt. Hoe meer plussen, hoe beter uw keuze voor het milieu. Gelukkig zijn de meeste nieuwe koelkasten, vaatwassers of ovens erg energiezuinig. 

Maar laten we niet stoppen bij het label. U kunt nog een stapje verder gaan door te kijken naar verschillende aspecten die de apparatuur extra duurzaam maken. Denk aan slimme klimaatzones in uw koelkast of vaatwassers die slechts een fractie van het normale waterverbruik nodig hebben. In de voorbeelden hieronder duiken we in een aantal van deze groene opties. Want waarom genoegen nemen met goed, als u voor het beste kunt gaan?

Pure smaak met stoom

De stoomoven, een makkelijke, gezonde en smaakvolle keuze. Hierbij behouden uw gerechten niet alleen hun heerlijke smaak, maar ook essentiële vitaminen en mineralen. De stoomoven voegt daar nog een duurzaam tintje aan toe, want het gebruik is korter en er wordt minder water verbruikt dan bij koken. Bovendien is de temperatuur beter te reguleren dan met koken op een kookplaat, wat u uiteindelijk weer terugziet op uw energierekening. 

Waterbesparende vaatwasser

Veel vaatwassers kunt u instellen op een eco-programma. De meest zuinige vaatwassers zijn zelfs uitgerust met sensoren die de belading en watervervuiling meten en daarop het programma aanpassen. Kind kan de was doen.

Snel verwarmen met inductie kookplaat

Een inductiekookplaat kenmerkt zich door een efficiënter energieverbruik in vergelijking met andere elektrische kookplaten. Dit komt voornamelijk door de snellere opwarmtijd. Daarnaast minimaliseert deze plaat warmteverlies, aangezien de plaat enkel de pan zelf verwarmt. Dit is fijner en veiliger koken, want u kunt zich niet meer verbranden en na het koken is het makkelijk schoon te maken. Tegenwoordig behoort een kookplaat met geïntegreerde afzuiging ook tot de mogelijkheden. Hier zijn inmiddels diverse mogelijkheden voor ontwikkeld. 

De waterbesparende kraan

Handig, snel én duurzaam. Een waterbesparende kraan is niet meer weg te denken uit onze keukens. Naast koud, warm en 100°C kokend water geeft de Quooker-kraan ook gekoeld en bruisend water. Daarmee zet je zó een pot thee of een karaf limonade op tafel. En ook koken en afwassen wordt een eitje. Met een kraan zoals de Quooker heeft u direct 100°C kokend water bij de hand. Luxe, maar ook duurzaam. Een Quooker verbruikt namelijk maar 10 watt energie om het water boven het kookpunt te bewaren. Bovendien is de uitvoering helemaal zelf helemaal samen te stellen in een stijl en kleur die bij uw keuken past.

Een slimme koelkast

De koelkast een energievreter? Wél als deze ouder is dan tien jaar. Nieuwe koelkasten zijn aanzienlijk energiezuiniger en hebben tegenwoordig handige functionaliteiten om uw eten nog langer vers te houden. Denk aan gelijkmatige koeling, no-frost vriesvakken, de mogelijkheid om groenten en fruit extra snel te koelen en langer vers te houden door het intelligente hyperfresh systeem. En door de verschillende ‘zones’ of middels een luchtvochtigheidsregelaar. Stel de ideale temperatuur en vochtigheid van de koelkast in met de app en creëer zo het ideale klimaat om producten langer vers te houden. Hoe handig is dat?

Een goed begin met energiebesparende verlichting in uw keuken

Kijk eens rond in uw keuken en bedenk welke duurzame alternatieven er zijn. Denk bijvoorbeeld aan uw verlichting. Er zijn vele manieren om uw keuken sfeervol te verlichten. De verlichting afstemmen op de stijl van uw keuken, door het gebruik van hanglampen, spots of ringverlichting. Alles is mogelijk en tegenwoordig uiteraard voorzien van duurzame led- verlichting. 

Milieubewuste keuzes

Hoe handig is het dan om een inbouwafvalemmer in uw keuken te hebben? Het voordeel is dat u niet meer de keuken uit hoeft om het afval buiten weg te gooien. Een inbouwemmer met aparte bakken voor de afvalscheiding tussen restafval en GFT.

Maar denk ook eens aan, van welk materiaal is de fruitmand of de besteklade gemaakt? Veel producten zijn tegenwoordig gemaakt van gerecyclede grondstoffen en natuurlijke materialen zoals marmer of FSC-gecertificeerd hout. Dit geldt ook voor verpakkingen van voedsel. Een gezonde leefstijl begint dus niet alleen bij gezond eten, maar ook bij de inrichting van uw keuken! 

Ontdek de design trends bij CVT Keukens 

Ontdek de veelzijdige duurzame oplossingen bij CVT Keukens en laat u inspireren in onze showrooms of via ons gratis magazine. Maak nu een afspraak en ontdek hoe wij uw keuken ontwerpen met de nieuwste, mooiste en pure materialen.