Schoonmaaktips voor in de keuken

De keuken schoonmaken is voor weinig mensen een leuke activiteit, maar het zal toch moeten gebeuren. Het is namelijk van belang om uw keuken goed te onderhouden, zodat u langer kunt genieten van uw keuken. Ieder materiaal vraagt om een andere schoonmaakwijze. Om u op weg te helpen zetten wij een aantal schoonmaaktips op een rijtje. Benieuwd? Lees dan gauw verder.

 

Agressieve schoonmaakmiddelen: niet doen!

Laten we beginnen met misschien wel de belangrijkste tip: gebruik niet of nauwelijks agressieve schoonmaakmiddelen. Het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen kan uw keuken namelijk voorgoed beschadigen. Mocht u genoodzaakt zijn om toch agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken dan raden we u aan om het schoonmaakmiddel eerst op een klein, niet-opvallend oppervlak te gebruiken. Kijk na een dag wat het effect is geweest alvorens u de rest ermee gaat schoonmaken.

 

Schoonmaaktips per materiaal

Niet ieder schoonmaakmiddel is geschikt voor ieder materiaal waarop u het wilt gebruiken. Daarom zetten we voor een aantal materialen de schoonmaaktips op een rijtje.

  • Natuursteen. Natuursteen heeft als voordeel dat het nauwelijks vuil in zich opneemt. U kunt natuursteen het beste reinigen met milde schoonmaakmiddelen, omdat natuursteen niet goed tegen zuren kan. U kunt (schoonmaak)azijn en citroen dus beter in de kast laten staan. 
  • Hout. Hout is een materiaal dat niet goed tegen vocht kan, omdat het zich dan uitzet. Let er dus op dat u vochtige plekken zo snel mogelijk verwijdert. U kunt hout het beste afnemen met een licht vochtige doek. Daarnaast is het belangrijk om hout minimaal twee keer per jaar goed te behandelen met onderhoudsolie, zodat u langer kunt genieten van dit mooie materiaal.
  • Kunststof. Dit is een eenvoudig materiaal als het gaat om schoonmaken. U kunt hier prima allesreiniger voor gebruiken. Let op dat u geen schuurmiddel gebruikt, omdat u hiermee de bovenste laag aantast. Gebruik dus altijd een zachte schuurspons. 
  • Composiet. Composiet is eenvoudig te reinigen met een vochtige doek. Mocht u het oppervlak niet schoon krijgen met een vochtige doek, dan kunt u een zachte reiniger en een nylon schuurspons gebruik. 

Algemene schoonmaaktips

Indien u keukenapparaten gaat schoonmaken zijn de specificaties van de fabrikant altijd leidend. In een informatieboekje staan vaak tips over het schoonmaken van een keukenapparaat. Daarnaast geldt voor het schoonmaken van elk oppervlak: hoe milder, hoe beter. Probeer met zo min mogelijk schoonmaakmiddelen uw keuken schoon te maken, en probeer agressieve schoonmaakmiddelen zo veel mogelijk te vermijden. Naast dat deze slecht zijn voor het milieu, zijn deze ook vaak slecht voor hetgeen u schoon wilt maken. Als laatste tip geven we u mee dat bijhouden de sleutel tot succes is. Als u iedere dag ervoor zorgt dat de keuken netjes en schoon achterblijft, dan hoeft u geen grote schoonmaak in te plannen. Kies ervoor om bijvoorbeeld iedere maand de keukenkastjes eens uit te soppen en een doekje door de koelkast te halen. Schoonmaken is een kwestie van tussentijds onderhouden.

 

Meer schoonmaaktips?

Heeft u na het lezen van deze blog behoefte aan persoonlijk advies op het gebied van het schoonmaken van uw keuken? Maak dan vrijblijvend een afspraak met één van onze keukenadviseurs. Zij helpen u graag verder met persoonlijk keukenadvies, zodat u zo lang mogelijk kunt genieten van uw keuken.

 

Terug
Sluiten