Hoe creëer ik een ergonomische keuken?

Ergonomie is een belangrijk aspect in de keuken. Met de juiste indeling maakt u uw keukenervaring zo aangenaam mogelijk. De keuken is een werkplek waar we veel tijd besteden. Een ergonomisch ontworpen keuken is dan ook onmisbaar. Wat weet u al over de keukenindeling? Weet u bijvoorbeeld wat de keukendriehoek is? Wij leggen dit en alle andere aspecten over een ergonomische keuken graag aan u uit.

De keukendriehoek

Tijdens het koken wilt u graag alles bij de hand hebben. U wilt niet constant op en neer hoeven lopen om spullen te pakken. Het is dan ook van belang om een aangename indeling van de keuken te maken. De keukendriehoek, ook wel de werkdriehoek genoemd, bevindt zich tussen de kookplaat, spoelbak en koelkast. Deze drie onderdelen worden zo dicht mogelijk bij elkaar geplaatst in een driehoek, zodat u overal snel bij bent. De loopafstanden tussen deze onderdelen worden hierdoor kleiner. Dit kunt u berekenen door de lengte van de zijden op te tellen. Dit zal bij een ergonomische keuken tussen de 6 en 8 meter liggen. De afstand tussen de spoelbak en kookplaat is meestal onder de twee meter, omdat hier de meeste wisselwerking plaatsvindt. Tegelijkertijd is uw keuken op deze manier gebruiksvriendelijker.

Het ideale aanrecht

Zowel de hoogte als de ruimte van het werkblad zijn belangrijk voor de ergonomie van het aanrecht. Aangezien we niet allemaal even groot zijn, is de perfecte hoogte voor een aanrechtblad voor iedereen anders. Idealiter komt het werkblad zo’n 10 à 15 centimeter onder de elleboog. De werkruimte is minimaal 60 centimeter en indien de ruimte het toelaat is het optimaal om deze ruim 90 centimeter lang te maken. Dit komt het comfort in de keuken nog meer ten goede. Ook de diepte van het werkblad is cruciaal. De optimale grijpdiepte gaat tot zo’n 60 centimeter. Wilt u meer afzetruimte? Maak uw aanrecht dan iets dieper.

Ergonomische keukenvormen

Bij het bepalen van een keukenindeling zijn verschillende opties mogelijk. De L-vormige keuken is populair, omdat de ruimte optimaal benut wordt en de werkdriehoek in deze opstelling zeer praktisch is. Heeft u een wat grotere keukenruimte? Dan zijn zowel U-vormige keukens als kookeilanden een goede keuze. Een U-keuken raden wij u aan als de ruimtes minstens vier meter breed zijn. Een kookeiland is erg in trek bij open woningen. Zorg ervoor dat uw ruimte ruim genoeg is bij het plaatsen van een kookeiland. Is uw ruimte iets kleiner en wilt u toch graag een kookeiland? Kies dan voor een schiereiland, dit is een halfopen keukeneiland. Een opstelling die ook voorzien is van een ergonomisch design, is de parallelle keuken. Dankzij de twee rechte aanrechtbladen die tegenover elkaar worden geplaatst, heb je alles binnen handbereik. Heeft u een rechte, smalle ruimte? Dan raden wij deze parallelle keukenopstelling zeker aan.

Maak vrijblijvend een afspraak voor de ideale keukenopstelling

De ideale keukenopstelling is afhankelijk van veel verschillende factoren en varieert per persoon. Maak een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs en bepaal samen de ideale keukenopstelling. Ook helpen zij u graag met het beantwoorden van uw vragen. Kom langs in een van onze vestigingen en laat u inspireren.

 

Terug
Sluiten